Az EU-ban mi állunk nyerésre elhízásban

2015. szeptember 2., szerda 16:24

A magyarok mindössze 38%-a végez hetente legalább egyszer testmozgást - derül ki az Európai Sporthét közeledtével közzétett Eurobarométer legfrissebb adataiból[1]. A sport elhanyagolása mellett itthon az elhízás is hatalmas probléma: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatása szerint az európai országok között nálunk van a legtöbb elhízott ember. Ez az egyik ok, amiért szeptemberben mindenkit sportolni hív a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ).

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ra az európai lakosság 80%-a válik túlsúlyossá. Itthon a legrosszabb a helyzet: az OECD 2014-es felmérése szerint jelenleg minden harmadik magyar elhízott, ezzel vezetjük az európai listát. Az uniós adatok is meglepőek: a lakosság 59%-a sohasem, vagy csak nagyon ritkán sportol, annak ellenére, hogy minden harmadik európai naponta több mint 5,5 órát tölt ülő testhelyzetben. Az esetek közel felében a sportolás elhanyagolásának legfőbb oka az időhiány – világít rá az Eurobarométer-felmérés. Az EU 2012-es tanulmánya alapján a mozgás gazdasági értéke is jelentős: több mint 7 millió ember köszönheti a munkáját kontinensünkön a sportnak, ami 294 millió euró bruttó hozzáadott értéket jelent.

 

Sporthónap lesz szeptemberben Magyarországon

Az Európai Bizottság ennek szellemében hívta életre idén a sportot és testmozgást népszerűsítő Európai Sporthetet, amely nálunk nemcsak egy hétig, hanem szeptember 7-től az egész hónapban tart. Az itthoni eseményt koordináló MSZSZ célja, hogy minél több magyar tegyen az egészségéért ebben az időszakban, ezzel felkerüljünk Európa sporttérképére, és az unión belül kiemelkedő részvétellel mozduljon meg az egész ország. A hazai sportesemények rendezőinek most még lehetősége van a nemzetközi programsorozat részesévé válni. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség SportPont programja és a Magyar Diáksport Szövetség által koordinált Magyar Diáksport Napja már biztosan képviselteti magát, az eseménysorozat magyar honlapján pedig még várják a jelentkezéseket.

A sportért is felelős emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán mindenkit részvételre buzdít: „Magyarországon jó sportminiszternek lenni, mert a sportot sokan szeretik. Ennél még jobb: sportoló miniszternek lenni. Legyél Te is sportoló: tanár, orvos, menedzser, apa, anya, diák… ember.”

Európai Sporthét - Magyarországon Sporthónap! Mozdulj Te is Európával!

További információ:
http://europaisporthet.hu/
https://www.facebook.com/europaisporthet

 

Sajtókapcsolat
Bányai Zsófi
PR manager, Person Communications
+36 20 613 38 59
banyai.zsofi@person.hu

 

Az Európai Sporthétről

Az Európai Sporthét az Európai Bizottság új kezdeményezése, amelyet 2015 szeptemberétől minden évben megrendeznek a sport és a testmozgás népszerűsítése jegyében. A kampány egész Európára kiterjed, idén szeptember 7. és 13. között zajlik 31 országban. A hivatalos nyitóeseményt Brüsszel rendezi, itthon pedig szeptember 7. és 30. között tart az eseménysorozat, amelyet a Magyar Szabadidősport Szövetség szervez.

További információ: http://ec.europa.eu/sport/week/

A Magyar Szabadidősport Szövetségről

Az 1989-ben alapított szövetség számos szabadidősport-rendezvény koordinátoraként tevékenykedik, célkitűzése az egészséges és aktív életmód támogatása, illetve a hazai szabadidősport-kultúra fejlesztése. A Magyar Szabadidősport Szövetség 1996-tól tagja a szabadidősport nemzetközi világszervezetének, a TAFISA-nak, illetve 2007 óta az Európai Munkahelyi Sportszövetségnek is.

További információ: http://www.masport.hu/

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk