Európai Sporthét

Mi ez?


Mozdulj Te is Európával! A Sporthét Neked szól!

Európai Sporthét 2016. szeptember 10-18. 

 

MIRŐL IS VAN SZÓ? Az Európai Sporthét az Európai Bizottság új kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. A rendezvény keretében az új tevékenységek mellett helyet kapnak az európai, tagállami, regionális vagy helyi szinten már meglévő, sikeres kezdeményezések is. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül többet mozogjanak és azután az egész évben továbbra is aktívak maradjanak.

MIKOR? Az Európai Sporthét idén 2016. szeptember 10. és 18. között kerül megrendezésre. A résztvevő országoknak az általuk nemzeti szinten megrendezésre kerülő tevékenységek és rendezvények lebonyolításra ez a hét áll rendelkezésükre. A sport európai hetét nem csupán egy egyszeri eseménynek tervezték: 2015-től minden év szeptemberében megrendezésre kerül.

KI? Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése. A hét megvalósítása jórészt decentralizált módon történik és a nemzeti koordinátorokkal, valamint a kezdeményezés iránt erősen elkötelezett számos partnerrel szoros együttműködésben kerül megrendezésre. Egy ún. nagykövetekből álló csapat is segít a különböző promóciós tevékenységek végrehajtásában.

MILYEN MÓDON? Az Európai Sporthét 4 tematikus nap – az oktatási környezet, a munkahely, a szabadban végzett mozgás, valamint a sportklubok és fitneszközpontok – köré épül. E témákban a kezdeményezések és rendezvények széles köre kerül megrendezésre különböző szinteken (uniós, tagállami, regionális és helyi szinten), valamint számos szereplő részvételével. Az Európai Bizottság Szlovákiában rendezi majd a hét nyitórendezvényét, amelyen várhatóan a média is nagy számban képviselteti magát. A Sporthét átfogó kampánytémája – „#BeActive” – az egész évben referenciakeretként szolgál majd a meglévő kampányokhoz, eseményekhez és tevékenységekhez.

MIÉRT? A sport és a testmozgás jelentősen hozzájárul az európai polgárok jólétéhez, azonban a testmozgás gyakoriságának és intenzitásának szintje jelenleg nem növekszik, sőt, egyes országokban negatív tendenciát mutat. Az Európai Sporthét ezt szeretné orvosolni. A testmozgás hiánya negatív következményekkel jár a társadalom és az emberek egészsége szempontjából, és gazdasági költségeket is generál. A sportolás további pozitív hozadéka, hogy képes a tolerancia üzenetének erőteljesebb közvetítésére, valamint az európai polgárság eszméjének megszilárdítására. A sport a társadalmi befogadás eszközeként – e szerepének előmozdítása révén – segíteni fog az európai társadalom kihívásainak kezelésében.

CÉLKITŰZÉS? A sport európai hetének célja a sport és a testmozgás népszerűsítése és számos jótékony hatásának tudatosítása az emberekben. Az egy hetes rendezvénysorozat mindenkinek szól, függetlenül az életkortól és attól, hogy milyen háttérrel és edzettséggel rendelkezik. A rendezvény alkalmat ad arra, hogy találkozzon a nagyközönség, a hatóságok, a sportmozgalom, a civil társadalmi szervezetek és a magánszektor. Az alulról építkező kezdeményezések középpontba helyezésével a Sporthét a rendszeres testmozgásra (#BeActive) ösztönözni az európaikat és arra, hogy a mindennapokban több időt szánjanak a sportolásra.