Mozdulj Te is Európával! A Sporthét Neked szól!

Európai Sporthét 2018. szeptember 23-30. 

 

MIRŐL IS VAN SZÓ? Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül többet mozogjanak és azután az egész évben továbbra is aktívak maradjanak.

MIKOR? Az Európai Sporthét idén 2018. szeptember 23. és 30. között kerül megrendezésre.. A sport európai hetét nem csupán egy egyszeri eseménynek tervezték: 2015-től minden év szeptemberében megrendezésre kerül.

KI? Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése. A hét megvalósítása jórészt decentralizált módon történik és a nemzeti koordinátorokkal, valamint a kezdeményezés iránt elkötelezett számos partnerrel együttműködésben. Egy nagykövetekből álló csapat is segíti a testmozgás és az Európai Sporthét népszerűsítését. A hazai koordinációt és népszerűsítést a Magyar Szabadidősport Szövetség végzi. 

MILYEN MÓDON? Az Európai Sporthét  kiemelt fókusztémák– az oktatási környezet, a munkahelyek, a szabadban végzett mozgás, valamint a sportklubok és fitneszközpontok – köré épül. E témákban a kezdeményezések és rendezvények széles köre kerül megrendezésre különböző szinteken (uniós, tagállami, regionális és helyi szinten). Az Európai Bizottság 2018-ben Bécsben rendezi a hét nyitórendezvényét, amelyen várhatóan a média is nagy számban képviselteti magát. A Sporthét átfogó kampánymottója – „#BeActive” – az egész évben referenciakeretként szolgál a meglévő kampányokhoz, eseményekhez és tevékenységekhez.

MIÉRT? A sport és a testmozgás jelentősen hozzájárul az európai polgárok jólétéhez, azonban a testmozgás gyakoriságának és intenzitásának szintje jelenleg nem növekszik, sőt, egyes országokban negatív tendenciát mutat. Az Európai Sporthét ezt szeretné orvosolni. A testmozgás hiánya negatív következményekkel jár a társadalom és az emberek egészsége szempontjából, és gazdasági költségeket is generál. A sportolás további pozitív hozadéka, hogy képes a tolerancia üzenetének erőteljesebb közvetítésére, valamint az európai polgárság eszméjének megszilárdítására. A sport a társadalmi befogadás eszközekéntsegíteni fog az európai társadalom kihívásainak kezelésében.

CÉL Az Európai Sporthét célja a sport és a testmozgás népszerűsítése és számos jótékony hatásának tudatosítása az emberekben. Az egy hetes rendezvénysorozat mindenkinek szól, függetlenül az életkortól és attól, hogy milyen háttérrel és edzettséggel rendelkezik. A rendezvény alkalmat ad arra, hogy találkozzon a nagyközönség, a hatóságok, a sportmozgalom, a civil társadalmi szervezetek és a magánszektor. Az alulról építkező kezdeményezések középpontba helyezésével a Sporthét a rendszeres testmozgásra (#BeActive) ösztönözni az európaikat és arra, hogy a mindennapokban több időt szánjanak a sportolásra.

 

 

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk